Mano vaikas įsimylėjo

Kodėl taip sunerimsta tėvai, kai sužino, kad jų vaikas įsimylėjo?
Nes tai nauja , o kas nauja ir nenuspėjama žmones dažniausiai neramina. Vargu ar tai baimė, ar labiau nerimas – kaip bus, kas tas meilės objektas, kaip klostysis santykiai, ar vaikas bus saugus, ar jį gerbs, kaip išgyvens meilės kančias ir galybė klausimų, neturinčių aiškių atsakymų verčia tėvus nerimauti. Taip pat suvokimas, jog savo vaiko meile teks dalintis su kitu asmeniu taip pat ne visiems yra malonus.

Dažnai pirmąkart vaikiška meilė aplanko darželyje. Kokie tai jausmai? Kodėl jie atsiranda? Kaip turėtų reaguoti tėvai?
Tai labiau susižavėjimas, matomų santykių modelių kopijavimas, atkartijimas savo aplinkoje. Vaikai stengiasi elgtis taip, kaip mato besielgiančius tėvus ar filmų, filmukų herojus. Kai pamato, jog toks elgesys suteikia daug pliusų – susižavėjimą, žaidimus kartu, suaugusių šypsenas- tokį elgesį norisi kartoti.

Kodėl tiek nedaug įsimylėjimo atvejų būna pradinėse klasėse? Su kuo tai susiję?
Viduriniojoje vaikystėje pagrindinis žmogaus uždavinys yra mokytis bei įsilieti į bendraamžių būrį. Mergaitės dažniausiai bendrauja tarpusavyje, berniukai tarpusavyje, kiekvienas su savais interesais, hobiais ir užduotimis. Čia svarbiausia tampa turėti artimų draugų, geriausią draugą, o ne meilės objektą. Tačiau susižavėjimas ir pradinėse klasėse vaikus lanko.

Paauglystė- pirmosios gyvenimo meilės metas. Kokie vaikai linkę įsimylėti? Kodėl paaugliai , nepaisant savo maištingumo, taip nori mylėti?
Absoliučiai visi linkę įsimylėti, nori mylėti ir būti mylimi. Turėti porą, kurti santykius yra labai svarbu, nes taip paaugliai labiau pažįsta save, turint antrąją pusę didėja saugumo jausmas, nes paprastai paauglių savivertė žema, o esant dviese – esi stipresnis, savivertė kyla. Taip pat paauglių visuomenėje tavo statusas paprastai aukštesnis, jei turi porą.

Kokie požymiai rodo, kad į paauglį pataikė Amūro strėlė?
Gali keistis vaiko elgesys, jis gali tapti uždaras, jautresnis, bet gali būti ir labiau išsiblaškęs, paskendęs žinučių rašyme ar kitokios formos bendravime, nes paaugliui nori visą laiką skirti mylimajam/jai. Pagalvokit, kokie įsimylėję buvote patys ir manau atskirsite, kada jūsų vaikas taip jaučiasi.

Kaip reaguoti paauglio tėvams: įjungti stipresnės kontrolės mygtuką ar atsipalaiduoti, priimti tai kaip natūralų procesą?
Būtų keista ir nenatūralu, jei vien dėl to, jog vaikas išgyvena meilės laikotarpį , tėvai imtų labiau kontroliuoti. Paaugliai į tai reaguoja labai priešiškai, jaučiai nesuprasti, nepalaikomi, o tada didėja maišto ir netinkamo elgesio tikimybė. Jei vaikas jumis pasitiki, palaikykite jį šiame etape, jis yra natūralus, jis privalo vykti. Domėkitės, leiskite jam kalbėti ir pasakoti apie meilę tiek, kiek norisi, nespauskite, tieisiog leiskite suprasti – jūs palaikote ir esate šalia, jei reiks.

Ar normalu, kai įsimylėjusio paauglio pažymiai suprastėja, jis tampa dar labiau išsiblaškęs, labiau užsisklendžia? Kodėl taip vyksta? Kaip turėtų reaguoti tėvai?
Normalu. Hormonų svyravimai, savasties paieškos, gausybė rūpesčių, o dar ir meilė šalia – nelengvas procesas išgyventi, tiesa? Daug sumaišties, nesusivokimo, pasimetimo tarp prioritetų ir savo minčių bei jausmų. Tėvai turėtų likti geranoriški, tartis su vaiku, padėti susitvarkyti su kylančiais iššūkiais. Žinoma, reikalavimai iri ribos turi likti, jei sutarėte, jog namų darbai turi būti atlikti nepaisant meilės, tai laikykitės savo reikalavimo, tačiau matydami, jog paaugliui tai nepavyksta, padėkite, klausikite, kas vyksta ir kokios pagabos reikia.

Kaip vertinate tėvus, kurie savo paauglius šniukštinėja Facebooke, tikrina sms, skambinėja vaiko draugams ir kitais būdais renka informaciją apie savo vaiką?
Mano darbas nėra vertinti, kiekvienas tėvas elgiasi vienaip ar kitaip dėl vienų ar kitų aplinkybių ir asmenybės savybių. Jei nėra pasitikėjimo tarp tėvų ir vaiko, jei tėvams neužtenka informacijos, kurią gauna iš paauglio, tada tėvai pradeda jūsų minimus virtualius žygius. Paaugliui apie tai sužinojus pasitikėjimas tėvais ilgam gali būti prarastas, nes į intymumo pažeidimą, savo erdvės pažeidimą paaugliai reaguoja itin jautriai, juos be galo skaudina jau vien tai, jog tėvai bando reguliuoti kaip turi atrodyti kambarys, o ką jau kalbėti apie santykius, žinutes ir vidinį pasaulį. Jei rūpi vaikai – klauskit. Jei jie nesako – dar nelaikas. Gal laikas ir neateis, bet tai taip pat nieko blogo.

Ar tėvai turėtų prašyti savo vaiko, kad jis juos supažindintu su savo širdies išrinktuoju (-ąja)?
Visada reikia žinoti, kam tai daroma. Jei dėl to, jog tėvams tikrai gera ir įdomu, žinoma. Jei tėvams neramu, gal tikrai susipažinus tas baubas bus mažesnis.

Ar tėvai turėtų provokuoti savo paauglį atvirumui, kad jis daugiau pasakotų apie savo širdies draugą (-ę), ar išvis nelįsti į paauglio širdies reikalus?
Svarbiausia pasakyti – man labai įdomu , tu man rūpi, jei norėsi, pasikalbėkim, kada tau beprireiks, aš šalia. Paauglys gali nekalbėti tada, kai jums norisi, bet turite priimti jį tada, kai norėsis jam.

Kada laikas paauglio draugą (-ę) įsileisti į šeimos gyvenimą ( leisti lankytis namuose, drauge pasiimti į sodybą ar tolimesnę išvyką)?
Tai labai individualu – priklauso nuo šeimos vertybų, tradicijų ir kt.. Tarkitės su savo vaiku, stenkitės paaiškinti savo sprendimus.

Kaip reaguoti tėvams, jei vaikas ( dažniausiai-dukra) įsimyli scenos (ekrano) žvaigždę? Ar tai- normalu? Kodėl?
Paauglystėje beveik būtina turėti dievuką. Kokie yra scenos garsenybės – populiarūs, mylimi, garbinami, gražūs, pasitikintys savimi, turtingi. Paaugliai – visiškai priešingi. Paaugliui tai siekiamybė. Fantazijos, svajonių pasaulis jaudina.

Kaip turėtų reaguoti paauglės ( 15 m.) tėvai, kurių dukra susitikinėja su 10-15 metų vyresniu draugu?
Žiūrint, kiek metų pačiai paauglei. Jei kalbame apie mergaitę iki 15-os, vargu, ar 25-30 metų vyras gali turėti kažką bendro su tokio amžiaus vaiku. Jei paauglei 17 – situacija kiek kitokia ir reakcija neturėtų būti tokia pat. Visgi tėvai gali turėti savo poziciją “Aš tave myliu, bet tokiam elgesiui nepritariu”.

Kada laikas su paaugliu pradėti kalbėtis apie apsisaugojimo nuo nėštumo būdus? Kokia forma?
Formą pasirenka patys tėvai, kokia jiems atrodo priimtina. Kartais mama su dukra tiesiog susėda ir pasikalba apie tai, kartais šeima aptaria filmą, kurio siužetas tinkamas šiai temai, kartais paaugliams tėvai padeda literatūros nebūtinai brukant, o tiesiog perduodant žinutę “manau tau svarbu tai žinoti, jei norėsi, paskaityk. Jei kils klausimų, lauksiu tavęs”. Svarbu koks vaiko ryšys su tėvais, nuo to priklauso ir atvirumo lygis.

Kaip tėvams elgtis su vaiku, kuris įsimylėjo be atsako (paprastai kita pusė apie šiuos jausmus nė nežino)?
Palaikyti ir paklausti, kaip gali padėti, galbūt kartu ieškoti sprendimų.

Kaip vaikui padėti išgyventi nelaimingos meilės periodą?
Būti kartu ir šalia tiek, kiek pačiam vaikui to reikia. Jei išsiskyrimas itin ksausmingas, palydėti pas psichologą, nes kartais paaugliai tieisiog negali pasidalinti su tėvais santykių smulkmenomis, todėl žmogus iš šono gali padėti tą laikotarpį sušvelninti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *