Brolių ir seserų santykiai: kodėl kyla kovos ir varžybos

„ Mūsų vaikai visai skirtingi“ – dažnai tai girdžiu psichologo kabinete iš tėvų lūpų, kalbant apie brolių ir seserų elgesį ar santykius. Tėvai tikisi, jog namuose vyraus pagarba paremti vaikų tarpusavio santykiai, draugiškumas, minimali konkurencija ir harmonija, tačiau neretai situacija būna priešinga.

Kodėl kyla vaikų kovos ir varžybos? Nei vienas iš vaikų nesirenka, kurioje šeimoje gims, su kiek brolių ar seserų teks dalintis tėvų dėmesį, žaislus, erdvę ir kitus dalykus. Su šia duotybe kiekvienas vaikas ir tvarkosi skirtingai. Vaikų varžybos kyla dėl noro pelnyti mylimiausio vaiko titulą, „geresniojo“ vardą, jaustis galingu, kurti ryšius su broliu/seserimi ir daugelio kitų. Šios varžybos vaikams gali būti naudingos – išmokstama pasakyti savo nuomonę, dalintis, ieškoti sprendimų. Ypatingą vaidmenį vaikų tarpusavio santykiuose atlieka tėvai – jų požiūris, jų dėmesys kiekvienam vaikui bei gebėjimams į daugelį situacijų pažiūrėti kūrybiškai didžiąja dalimi lemia, kokius jausmus vienas kitam jaus broliai ir seserys bei kaip jie elgsis. Kad namai nevirstų amžinu kovų lauku, tėvai turėtų:

  • Nelyginti vaikų tarpusavyje. Tam reikia didelio tėvų sąmoningumo, nes daugelį frazių esame girdėję savo vaikystėje ir labai dažnai neapgalvodami paleidžiame palyginimų kupinus sakinius. Kiekvienas vaikas yra skirtinga asmenybė, su savu charakteriu, pomėgiais ir interesais, todėl kiekvieną vaiką turime matyti kaip individą. Skatinti, drąsinti ir pastebėti būtent jam būdingus būdo bruožus, matyti ir įvardinti jo tinkamą elgesį. Taip vaikas jaučiasi svarbus, matomas ir mylimas toks, koks jis yra, mažėja tarpusavio konkurencijos ir kovos rizika.
  • Kai vaikų ginčai nekelia pavojaus jų sveikatai ar gyvybei – stenkitės nesikišti. Kartais tokiu elgesiu (tarpusavio kovomis) vaikai stengiasi gauti Jūsų dėmesį. Dažniausiai įtemptose situacijose ir mes, suaugę, pasielgiame neapgalvotai ir netinkamai: ieškome kaltų, gėdiname vaikus ir neišvengiame nemalonių jausmų antplūdžio. Vaikai yra pajėgūs daugelį konfliktų išspręsti patys. Visgi, jei matote, jog turite reaguoti, pirmiausia užtikrinkite visų pusių nusiraminimą, o aptarti ir pasiūlyti tinkamus sprendimus galime jau nurimus jausmų audrai.
  • Skatinkite vaikų tarpusaio bendradarbiavimą, o ne konkurenciją. Mokykite vaikus bendradarbiauti tvarkantis žaislus, namus ar atliekant kitas pareigas, tegul apdovanojimas bendradarbiaujant būna kurkas didesnis nei konkurencijos atveju. Sutarkite su vaikais, jog jei kartu tinkamai elgsis, sieks tikslų – Jūs juos paskatinsite savo dėmesiu: pasaka, žaidimu, mylavimais, skaniais patiekalais.
  • Kiekvienas vaikas turi turėti laiko tik sau, savo pomėgiams, draugams, žaidimams – vaikai neprivalo nuolat būti kartu ar dalintis viskuo. Taip pat ir tėvai turėti rasti laiko pabūti su kiekvienu vaiku atskirai, nes sulaukti tik tau skirto tėvų laiko ir rūpesčio yra didžiausia dovana vaikui.
  • Džiaukitės ir mokykite vaikus džiaugtis jų skirtumais. Vaikai gali stengtis pakilti Jūsų akyse pažemindami brolį ar sesę, nes šis nesugeba vieno ar kito – Jūsų pareiga, parodyti, jog kiekvieną mylite ir vertinate pastebėdami šiuos skirtumus ir jais džiaugdamiesi.
  • Atsakomybė dėl kilusio konflikto tarp vaikų dalinkite visoms pusėms: nesvarbu, kuris pradėjo, tam kad kova virstų kova, reikia visų įsitraukimo. Aptarkite abiejų vaikų jausmus, įvardinkite juos: tu supykai, kai brolis atėmė tavo lėlę. Matau, kad tu nuliūdai, kai sesuo sugriovė tavo bokštą. Taip parodysite, jog suprantate savo vaikus.

 

Turūt neramiausias laikotarpis namuose laukia ikimokyklinukų tėvų. Vaikams augant vaikų kovos įgauna subtilesnes formas, tačiau taip pat reikalauja didelio tėvų dėmesio. Ypatingai skaudžiai vaikai reaguoja į neteisybę šeimoje – tai dažniausia blogų brolių ir seserų tarpusavio santykių priežastis. Ugdykite savo gebėjimą būti lygiai teisingu visoms pusėms, nebijokite pripažinti, jei suklydote. Nėra tobulų santykių – mes juos kuriame klysdami ir vėl bandydami. Jei jaučiate, jog vienam sunku, nedvejokite ir kreipkitės pagalbos.

Publikuota:

http://www.mamyciuklubas.lt/moteru-klubas/broliu-ir-seseru-santykiai-kodel-kyla-kovos-ir-varzybos-47774/

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *